søndag 25. september 2005

Mrs. Norris på arbeidsplassen

Det finnes en lang rekke strategier du kan ta i bruk under en vanskelig samtale med din sjef, særlig i en diskusjon der du kanskje, hvis du kjenner godt nok etter, vet at du har noe å bebreide deg selv.

  • Flankemanøvren. Vri samtalen over på et annet tema. For å gi inntrykk av at du er medgjørlig, kan det noen ganger være en fordel å innlede manøvren med å erklære deg enig, uten å spesifisere hva dere egenlig er enige om.

  • Det tekniske svalestup. Dette er strengt tatt en variant av den forrige. Presenter en detaljert og innviklet forklaring på et lite og relativt bagatellmessig punkt. Siv.ing.-studiet på NTNU gir de beste forutsetninger for å lykkes med denne taktikken.

  • De minimis non curat praetor - lederen bryr seg ikke om detaljer. Betegn kritikken som overdreven mikroledelse: «Det kan da ikke være behov for å detaljstyre dette?»

  • Bagatellisering. «Dette kan da ikke være noe å ta på vei for!» Hvis det du har gjort har gått ut over andre, kan du benytte varianten «såpass må de da tåle!»

  • Manglende tillit? Her kreves det et minimalt skuespillertalent, i alle fall nok til å si på troverdig vis og i en lettere fornærmet tone: «Har du ikke tillit til meg, eller?»

  • Be om presiseringer til minste detalj. Dette er en meget nyttig teknikk (som med fordel kan kombineres med et teknisk svalestup) hvis lederen vil ha deg til å gjøre noe annerledes enn du gjør i dag. Ditt underliggende budskap er at det som kreves av deg er umulig å gjennomføre.

  • Spill uforstående (mao. dum). Effektivt og greit slår du ballen over til den andre siden, og du kan lene deg tilbake, parere slagene og betrakte samtalepartneren mens han langsomt graver seg ned i en gjørme av detaljerte forklaringer.

Målet er at lederen skal sitte igjen som arme Sir Thomas i Jane Austens Mansfield Park: «Sir Thomas gave up the point, foiled by her evasions, disarmed by her flattery; and was obliged to rest satisfied with the conviction that where the present pleasure of those she loved was at stake, her kindness did sometimes overpower her judgment.»

7 kommentarer:

Erlend sa...

VK mandag, 26. september 2005 17:29:34+0100
Fantastisk! Dette er som grepet ut av sosiopatens arsenal, eller kanskje vi skal ta'n helt ut og fastslå at det er psykopaten som her soler seg i glansen av seg selv.

For øvrig henleder du med dette tankene mine til en bok jeg leste for mange år siden. Den het kort og godt "Språklig manipulasjon", og den sprudlet med flere av de tingene du her berører.

Erlend sa...

Erlend mandag, 26. september 2005 20:39:07+0100
Det uheldige er at du kan få høre slike ting fra helt normale mennesker, bare du trykker på de riktige (eller gale, om du vil) knappene.

Et lite søk gav tittelen «Språklig manipulering - øvingsbok for intellektuelle sabotører» fra 1987. Den har faktisk kommet i ny utgave i år, tilrettelagt for norske forhold av ingen ringere enn Trond Berg Eriksen. Jeg tror jeg må kjøpe den...;-)

Erlend sa...

VK tirsdag, 27. september 2005 17:28:28+0100
Hm... Kan det stemme at den er skrevet av (pseudonymet) M. Piri eller lignende?

Erlend sa...

Erlend tirsdag, 27. september 2005 17:56:18+0100
Det stemmer. Originalen er «Book of the Fallacy: A Training Manual for Intellectual Subversives» av Madsen Pirie. Utsolgt fra forlaget, i følge amazon.com.

Erlend sa...

VK tirsdag, 27. september 2005 19:04:39+0100
Er det ikke typisk! Jeg lånte bort min utgave til en kollega for fem år siden, og dermed var den borte. Vel-vel, om ikke annet har du vært så elskverdig å presisere både bokens og forfatterens - da finnes det håp.

Erlend sa...

VK tirsdag, 27. september 2005 19:07:46+0100
..."både bokens og forfatterens navn", skulle det stå. Og nå bestiller jeg den fra bokkilden.no.

Jeg husker den for øvrig som en munter og underholdende bok.

Erlend sa...

Erlend tirsdag, 27. september 2005 22:00:32+0100
Bokkilden begynner nå sikkert å lure på hvorfor to mann bestiller samme relativt obskure bok i løpet av 24 timer...;-)

Legg inn en kommentar