onsdag 13. juli 2011

Ça manque de femmes!

I en artikkel i Aftenposten, holdt i et lett klagende tonefall, får vi vite at Pixar for første gang skal lage en film med en jente i hovedrollen. Hittil har alle Pixars kinofilmer hatt «mannlige rollefigurer i front», som det heter, noe som forklares med tegnefilmtradisjonen og mennenes dominans i den amerikanske animasjonsbransjen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) slutter seg til kritikken, og mener at det er skadelig at jenter ikke har forbilder innenfor film og da spesielt animasjonsfilm.

Og det har de da kanskje ikke. I alle fall hvis man har blikket stivt festet i vestlig retning over Atlanterhavet.

Hvis vi derimot prøver å få hodet ut av den amerikanske tåken og vende det mot øst, får vi øye på ingen ringere enn Hayao Miyazaki og hans følgesvenner i Studio Ghibli, skaperene av filmer som Chihiro og heksene (tildelt Oscar for beste animerte film og Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin) , Nausicaä fra Vindenes dal, Kikis budtjeneste og Det levende slottet. Hva har disse filmene felles (i tillegg til Miyazakis freds- og miljøengasjement)? Jo, de har kvinner og jenter i tydelig definerte hovedroller.

Så kanskje ikke situasjonen for jentene er så ille, om de ser på Studio Ghiblis filmer - i tillegg til å få korrigert kjønnsperspektivet, vil de nemlig også få muligheten til å innse at ikke all film kommer fra USA.

Oppdatering: The Guardian har en artikkel langs samme linjer, Studio Ghibli: Leave the boys behind.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ça manque de posts! Vous n'êtes pas mort, mon ami inconnu?

Erlend sa...

Non, mon cher commentateur anonyme, je ne suis pas mort! J'espère avoir un peu plus de temps à consacrer à mon blog dans les semaines à venir.

Legg inn en kommentar